Hétvégi házak védelme – Bűnmegelőzési hírlevél 2018. augusztus

Hétvégi házak védelme

 

Hamarosan véget ér a nyár, a szünidő, a nyaralások, hosszabb pihenések időszaka.

A hétvégi házak, nyaralók – a lakott területtől való távolság miatt – egyre kiszolgáltatottabbakká válnak. Így a gyakran még a minimális mechanikai védelemmel sem rendelkező építmények könnyen a bűnözők célpontjává válhatnak.


A betörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el. Ne feledjük, hogy a betörő bejutását a mechanikai eszközök akadályozzák meg és az elektronikus riasztó- és jelzőrendszerek ezt a védelmet egészítik ki.

Kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat:

-Hétvégi házuk valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánni a sikeres bejutásra!

-Ha hosszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, értékes szórakoztató elektronikai, híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az épületben!

-A telken hátrahagyott értékeket lássák el azonosító jellel, készítsenek róluk fényképet és leltárjegyzéket (gyári szám, típus, különös ismertetőjel stb.)!

-A szomszédságukban élőkkel, tartózkodókkal alakítsanak ki jó kapcsolatot, a huzamosabb távollét ideje alatt felváltva ellenőrizzék egymás ingatlanjainak sértetlenségét!

-Vegyék fel a területükön működő polgárőrséggel a kapcsolatot, kérjék segítségüket az ingatlanok védelme érdekében!

-A telkükön a már használaton kívüli vasanyagot ne tároljanak, inkább saját maguk értékesítsék!

-Amennyiben a telken tartózkodás során ismeretlen gépjárművet észlelnek, jegyezzék meg (írják fel) annak típusát, színét, rendszámát!

-Amennyiben nyaralójukban tartózkodnak, akkor sem árt az óvatosság. Napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót!

-Amikor haza indulnak, ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati- és a teraszajtót. Ha van a nyaralóban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják!

-Ha betörtek Önhöz, azonnal értesítse a rendőrséget! Ne változtassa meg a helyszínt, mert ez megnehezíti a nyomok rögzítését és későbbiekben az elkövetők felkutatását!

Általános segélyhívó: 112

Az otthonuk és értékeik védelmében engedjék meg, hogy az alábbi linkeken egy rövid ismertetőt valamint egy játékot ajánljunk figyelmükbe: