Ne dőljön be a csalóknak! – Bűnmegelőzési hírlevél – 2018. Október

Bűnmegelőzési Hírlevél

2018. október

Ne dőljön be a csalóknak!

Többször adtunk már hírt a különböző „trükkös” módszerekkel elkövetett csalásokról, lopásokról. Ezúttal a közelmúltban ismertté vált legújabb cselekmények kapcsán szeretnénk figyelmeztetni a veszélyre és felhívni a figyelmet a védekezésre:

Az elmúlt időszakban országosan előfordult trükkös csalások lényege, hogy ismeretlen személyek többnyire számkijelzés nélkül, esetenként számkijelzéssel, telefonon felhívják a gyanútlan sértetteket. Közlik, hogy az egyik telefontársaság, vagy gazdasági cég, pénzintézet által meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget, vagy nagy értékű tárgyat nyertek. A telefonáló közli, hogy a nyeremény átvételéhez szükséges az általa adott utasítások végrehajtása. Az utasítások végrehajtásával azonban a sértett más telefon egyenlegét tölti fel, vagy más számlájára utal pénzt.

Kérjük, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljék a jelzett tartalmú telefonhívásokat! A telefonáló személyek utasításait ne hajtsák végre! Hívják fel a hivatkozott társaság központi számát, ellenőrizzék le a hívás/üzenet valóság tartalmát annál a szervezetnél, amelyre hivatkozik az ismeretlen telefonáló!

Még mindig aktuális, bár jóval kevesebb számban, a házalások során elkövetett csalás, lopás. Úgy tűnik, a trükkök, módszerek időről-időre változnak, megújulnak, a velük szemben történő védekezés azonban változatlan.

A kaput, a lakás ajtaját, az olyan nyílászárókat, amelyeken keresztül észrevétlenül be lehet jutni a lakásba, akkor is tartsák zárva, ha otthon tartózkodnak!

Javasoljuk, hogy amíg egyedül vannak otthon, addig ne engedjenek be idegeneket, bármilyen csábítóan jó üzletet kínálnak is, és pénzt ne adjanak át, bármire hivatkozzanak is! Hívjanak segítséget, olyan felnőttet, akit ismernek és akiben megbízhatnak, ne egyedül legyenek jelen az „üzlet” megkötésekor, értesítsék telefonon hozzátartozóikat vagy a Rendőrséget!

Idősebb hozzátartozóik részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat!

Az utóbbi időben megszaporodtak a magán (és szolgálati) elektronikus postafiókokba érkezett elektronikus levelek, melyek szolgáltatók nevében különböző okokból – nyeremény ígéretével, díjhátralék befizetésére vonatkozó felszólítással, egyéb ürüggyel – a küldeményben megadott hivatkozásokon személyes, illetve banki tranzakciók lebonyolításához szükséges adatok megadását és használatát kérik.

Fontos tudni, hogy a pénzügyi, telekommunikációs szolgáltatók soha nem kérték és nem kérik elektronikus levélben (e-mail) ügyfeleik adatait, felhasználóneveit, jelszavait.

Soha, semmilyen okból másnak – főként ismeretleneknek, vagy elektronikus levélben található hivatkozás igénybevételével elért honlapon – ne adja ki: – a bankszámlaszáma adatait – e-mail postafiókja felhasználónevét és jelszavát – előfizetői azonosítóját és annak jelszavát.

Biztonsága érdekében javasoljuk:

Soha ne nézze meg a linkre rákattintva az e-mailben kapott belépési oldalt, még abban az esetben sem, ha a küldeményben szereplő arculati elemek egyezőséget/hasonlóságot mutatnak a szolgáltatója által használtakkal!

Soha ne reagáljon idegen nyelvű vagy gyanúsan hibás magyar nyelvhelyességgel, vagy a magyar ékezetes magánhangzók helyett ékezet nélkülieket tartalmazó levélre, amely – kéréssel vagy fenyegetéssel – ismeretlen linkre történő rákattintásra szólít fel!

Mindig gondosan nézze meg az e-mailben kapott belépési oldal címét (URL-t), és soha ne lépjen be oda, ha az nem tartalmazza az adott szolgáltató nevét, vagy ha nem .hu-ra végződik!

A megadott belépési oldal (URL) eléréséhez használjon biztonságos megoldást (böngészője könyvjelzőjét, kereső által visszaadott elérhetőséget, a cím kézzel történő beírását…)

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnügyi Osztály

Bűnmegelőzési Alosztály

Az otthonuk és értékeik védelmében engedjék meg, hogy az alábbi linkeken egy rövid ismertetőt valamint egy játékot ajánljuk figyelmükbe: